Grafikai tervezés, kiadványszerkesztés, reklámgrafika, nyomdai és dekorációs termék nyomtatás, fotózás Sopron
  • ONLINE REKLÁMGRAFIKAI STÚDIÓ
  • Kiadványszerkesztés  |  Nyomtatás  |  Fotózás

MAGAZIN | KATALÓGUS

Magazin, katalógus, szaklap, füzet

Hasznos tudnivalók magazin, katalógus, füzet rendelése előtt

A magazin tulajdonképpen vegyes tartalmú képes folyóirat, de ide tartoznak a szaklapok is. A lényeg a kiadvány célja, így egy jól megtervezett magazin, szaklap stílusos, szórakoztató és színes. Fontos szem előtt tartani, hogy a tartalmas olvasnivaló mellett attól lesz igazán magazinos a kiadvány, ha sok jó minőségű, megfelelő felbontású és a témához passzoló képet tartalmaz, hiszen a magazin, mint ahogy már említettem, egy képes kiadvány. Akármennyire szép tördelést tervezünk, képek nélkül sajnos egy nehezen emészthető publikáció lesz a kiadványunkból.
Ide tartozik a katalógus is, mely leggyakrabban valamilyen részletes ismertetés céljából készül. Fajtáját tekintve beszélhetünk termék-, műszaki- vagy irodai katalógusról is. Terjedelme bármekkora lehet, így kiterjedhet a termék vagy szolgáltatás aprólékos bemutatására, események mérföldköveinek ismertetésére, kiállítások képi és szöveges ábrázolására, továbbá bármilyen speciális megjelenés reprezentálására. Egy igazán jól megtervezett katalógus már el is adta a terméket, szolgáltatást.
A magazinok, katalógusok, szaklapok, egyéb füzetek nagyon változatosak lehetnek méret és terjedelem tekintetében is. A legáltalánosabb méret az A4, a terjedelmét viszont a tartalom mennyisége határozza meg (fontos, hogy a végső oldalszámnak néggyel oszthatónak kell lennie!).
A magazinokban, katalógusokban, szaklapokban és egyéb füzetekben felhasznált fotók és illusztrációk mennyisége és minősége jelentősen befolyásolja egy lap megjelenését. Fontos, hogy jogtiszta, nagy felbontású képek kerüljenek bele a kiadványba. Ehhez igénybe lehet venni különböző online képgyűjteményes oldalak szolgáltatásait, az ott található képeket többféle méretben lehet megvásárolni. Amennyiben egyedi fotókat szeretne, akkor ajánlom figyelmébe fotózási szolgáltatáso­mat.
A magazin, katalógus megtervezéséhez fontos, hogy megkapjak minden információt a célcsoportról (katalógus esetén a cégről, termékekről, márkajellemzőről), tartalomról, terjedelemről, kivitelezés módjáról. Lehet csatolni mintaképeket is egy-egy bekezdéshez is, mely sokszor megkönnyíti a kommunikációt és a megértést. A laptervezés folyamatánál mindenképpen figyelembe kell venni az arculati kézikönyvet (amennyiben van), mely tartalmazza az összes grafikai elemet (szín, forma, arculat, betűtípus). A megadott paraméterek és leírt elképzelések alapján elkészítem a borító és belív oldalpár látványtervét. Majd a jóváhagyott látványterv alapján nekilátok a magazin megszerkesztésének, tördelésének. Ehhez bekérek minden olyan tartalmi anyagot, legyen stockfotó, szöveges tartalom és lapterv, melyek alapján elkészülhet a kiadvány.
Ezen információk ismeretében nincs más dolga, mint árajánlatot kérni, megrendelni magazinjának, szaklapjának, katalógusának, vagy egyéb füzetének grafikai tervezését, kiadványszerkesztését, nyomtatását az alábbi lehetőségek közül választva. Továbbá lejjebb részletes információkat olvashat az anyagleadással, laptervvel, szabványméretekkel és kötészeti lehetőségekkel kapcsolatban.

Irkatűzött katalógus, magazin, szaklap, füzet borító grafikai tervezés, kiadványszerkesztés, nyomtatás Sopron

Irkatűzött kiadvány
katalógus, magazin, szaklap, füzet

Irkatűzött katalógus, magazin, szaklap, füzet belív grafikai tervezés, kiadványszerkesztés, nyomtatás Sopron

Népszerű méretek: A4, A5, 21x21
Oldalszám: ált. 8-32 (max. 60)
Belív ajánlott papírvastagság: 135 gramm
Borító ajánlott papírvastagság: 300 gramm
Kötészet: tűzőkapocs (vagy lefűzhető omegakapocs)

Ragasztókötött katalógus, magazin, szaklap, füzet borító grafikai tervezés, kiadványszerkesztés, nyomtatás Sopron

Ragasztókötött kiadvány
katalógus, magazin, szaklap, füzet

Ragasztókötött katalógus, magazin, szaklap, füzet belív grafikai tervezés, kiadványszerkesztés, nyomtatás Sopron

Népszerű méretek: A4, 21x21
Oldalszám: min. 48
Belív ajánlott papírvastagság: 135 gramm
Borító ajánlott papírvastagság: 300 gramm
Kötészet: PUR ragasztókötés

Spirálozott katalógus, magazin, szaklap, füzet borító grafikai tervezés, kiadványszerkesztés, nyomtatás Sopron

Spirálozott kiadvány
katalógus, magazin, szaklap, füzet

Spirálozott katalógus, magazin, szaklap, füzet belív grafikai tervezés, kiadványszerkesztés, nyomtatás Sopron

Méretek: A4, A5, A6
Oldalszám: min. 32
Belív ajánlott papírvastagság: 135 gramm
Borító ajánlott papírvastagság: 300 gramm
Kötészet: dupla fémspirál

Szövegezés: A szöveges anyagokat Word formátumban kérem biztosítani, már a leadás előtt korrektúrázva, azaz megfelelő helyesírásra odafigyelve. A szövegek mennyiségét is célszerű az első leadásnál fixálni, ugyanis az időközben megnövekedett szövegmennyiség gyakran a kiadvány teljes áttervezéséhez, újratördeléséhez vezethet!

Logók (egyéb grafikus elemek): A logókra minden nyomdai kivitelezés esetében elsősorban vektorgrafikus formátumban van szükségem (PDF, AI, EPS), ha úgy nem áll rendelkezésre, akkor jó minőségű képként (JPG, PNG, TIFF, PSD).

Képi anyagok (fotók): A kiadványban szereplő képeket, fotókat a lehető legnagyobb méretben és felbontásban (min. 300 dpi a megjeleníteni kívánt méretben) kérem biztosítani képfájlokban (JPG, PNG, TIFF, PSD) - nem word vagy egyéb dokumentumba illesztve!. Amennyiben nem áll rendelkezésre megfelelő minőségű fotó, azokat különböző online képgyűjteményes oldalakon tökéletes minőségben meg lehet vásárolni, vagy ha egyedit szeretne, akkor ajánlom figyelmébe fotózási szolgáltatásomat.

Arculat, elképzelés: Arculati kézikönyv (PDF-ben), preferált színek, betűstílus, vázlat vagy skicc az elképzelésről.

Korrektúra: (Elsősorban a több oldalas kiadványok - magazin, szaklap, katalógus, könyv - esetében fontos.) A korrektúra lehetőség szerint ne word-ben, vagy nyomtatva, soronként beazonosítva történjen, mert az rengeteg plusz ráfordított időt és ezáltal plusz költséget jelent. A legjobb megoldás az Acrobat és az Acrobat Reader beépített megjegyzés vagy label funkciója. Egy pillanat alatt meg lehet jelölni pontosan a hibát és a javítást is meg lehet adni.
Itt is fontos megjegyeznem, hogy ha a leadott szöveg már korrektúrázott, akkor sokkal kevesebb korrektúra fordulóra lesz szükség, ami csökkenti a ráfordított időt és költséget. Emellett a megszerkesztett könyvben már sokkal nehézkesebb is a javítás!

A magazin, katalógus, szaklap, egyéb füzetek és könyvek tervezése egy összetettebb, kreatív kiadványtervezést igényel. Fontos egy laptervet összeállítani, mielőtt hozzákezdünk a munkához. Ebben határozzuk meg, hogy mely oldalak, milyen tartalommal bírjanak, mely fotók kerüljenek az adott helyre, stb.. A laptervben a megbízó meghatározza például a borítóra kerülendő cikkek címeit, esetleg kiemelve fontossági sorrend alapján. Egy jó lapterv tartalmazza a magazin, katalógus kiadványszerkesztése során következetesen felépülő és egymás után követő cikkek, hirdetések, stb. sorrendiségét, egy-egy blokkra szánt terjedelem méretét, az adott cikkhez, hirdetéshez tartozó fotók és egyéb állományok nevét és helyét. Továbbá tartalmaz minden egyéb olyan megjegyzést, információt, amely elengedhetetlen, hogy egy komplex, egységes kiadványt adjunk ki a kezünkből. Lapterv nélkül is tudok dolgozni, de ilyen volumenű kiadványnál mindenképpen szükségem van valami előre lefektetett koncepcióra, hogy tudjam hogyan álljanak össze az oldalak.