Grafikai tervezés, kiadványszerkesztés, reklámgrafika, nyomdai és dekorációs termék nyomtatás, fotózás Sopron
 • ONLINE REKLÁMGRAFIKAI STÚDIÓ
 • Kiadványszerkesztés  |  Nyomtatás  |  Fotózás

KÖNYV

Puhatáblás és keménytáblás könyv grafikai tervezés, kiadványszerkesztés, nyomtatás Sopron

Hasznos tudnivalók könyv rendelése előtt

A könyvek az emberiség történelmében mindig fontos szerepet töltöttek be és mindig a tudást szimbolizálták. Gondolatokat, ismereteket, értékeket közvetít. Hiába a digitalizáció, a könyvek nem fognak eltűnni a közeljövőben. Tartalma szerint lehet többek közt tudományos, ismeretterjesztő, szakmai, szépirodalmi, ifjúsági és tankönyv.
Igyekszem minél egyszerűbben összefoglalni mindazt, amit érdemes átgondolni, mielőtt a kiadványszerkesztőnek (azaz nekem) átadná a sok munkával összeállított anyagot, illetve azt az utat is végigveszem, aminek végén nyomdakészen kézhez veheti a könyvét.
Az alapállás, hogy rendelkezik egy gondosan összeállított kézirattal. Mielőtt azonban átadná a kéziratot tördelésre érdemes átnézetni olvasószerkesztővel, szerkesztővel, korrektorral. Az olvasószerkesztő a könyv „minőségi ellenőre”, aki szakmai tapasztalata alapján meg tudja állapítani, hogy a kézirat megérett-e a kiadásra. A szerkesztő olvasmányosabbá, érthetőbbé teszi az anyagot, javítja a mondatszerkesztési problémákat. A korrektor pedig ügyel a nyelvtani és stilisztikai szabályok betartására, javítja a hibákat. (Nem kötelező mindhárom szakember, de ha valaki minőségi könyvet szeretne kiadni, annak javasolt.)
Ezután következik az én feladatom, azaz a kézirat könyvvé formálása – tördelés, képi- és grafikai szerkesztés. Ahhoz, hogy neki tudjak látni a munkának, a begépelt kéziraton kívül szükségem lesz a megjeleníteni kívánt képi és grafikai elemekre, valamint néhány műszaki információra. Mekkora legyen a könyv mérete? Milyen kötészeti megoldással készüljön? (Ezekről lejjebb talál részletes leírást.) További lényeges információ, hogy a belső oldalak színesek lesznek, vagy egyszínű (pl. fekete). Itt is érdemes megemlíteni, hogy a színes könyv lényegesen költségesebb. Szintén a szerkesztés megkezdése előtt kell átbeszélni a könyv szerkezetét érintő információkat. (Ezekről lejjebb talál részletes leírást.)
A könyv tartalma mellett lényeges a könyv borítója is. Az ugyanis a könyv marketingje, tehát fontos, hogy igényes legyen és tükrözze a könyv tartalmát. A vásárló ezt látja meg először és sok esetben ez alapján dönt, hogy egyáltalán kézbe veszi-e. Ha van ötlet a borító megjelenését illetően, akkor ezen információk átadása segíthet, hogy a végeredmény találkozzon elképzelésével.
Ha a kondíciók egyeztetésre, az árajánlat pedig elfogadásra került, megkezdődhet a munka. Első körben pár oldalt, általában egy fejezetet készítek el, ez alapján látni lehet, milyen lenne a könyv egésze. Amint az elrendezés, tipográfia, stílus elfogadásra került folytatódhat a munka. Ha elkészült a teljes könyv szerkesztése, tördelése következhet a végső korrektúra (további információk lejjebb az anyagleadásnál).
Amint az utolsó simítás is megtörtént és megkaptam az írásos jóváhagyást, elküldöm a nyomdakész, vágójellel ellátott PDF fájlokat igény szerint a nyomdának, vagy a megrendelőnek.
Ezen információk ismeretében nincs más dolga, mint árajánlatot kérni, megrendelni leendő könyvénekgrafikai tervezését, kiadványszerkesztését, nyomtatását az alábbi lehetőségek közül választva. Továbbá lejjebb részletes információkat olvashat az anyagleadással, könyvszerkezettel, méretekkel és kötészeti lehetőségekkel kapcsolatban is.

Puhatáblás könyv grafikai tervezés, kiadványszerkesztés, nyomtatás Sopron

Puhatáblás könyv

Méret: szűkített B5, (A5, B5, A4, 21x21)
Oldalszám: min. 60
Belív anyaga:
- 80 grammos ofszet papír
(egyszínű, vagy kevés képet tartalmazó könyv esetén)
- 115/130 grammos fényes vagy matt műnyomó papír
(sok képet tartalmazó könyv esetén ajánlott)
Borító anyaga:
300 grammos fényes/matt műnyomó papír
Felületkezelés: fényes/matt fólia, UV formalakk,
dombornyomás, prégelés (csillogó fémes felületek)
Kötészet: PUR ragasztókötés

Keménytáblás könyv grafikai tervezés, kiadványszerkesztés, nyomtatás Sopron

Keménytáblás könyv

Méret: szűkített B5, (A5, B5, A4, 21x21)
Oldalszám: min. 240
Belív anyaga:
- 80 grammos ofszet papír
(egyszínű, vagy kevés képet tartalmazó könyv esetén)
- 115/130 grammos fényes vagy matt műnyomó papír
(sok képet tartalmazó könyv esetén ajánlott)
Borító anyaga:
fényes/matt műnyomó papír
2mm-es szürke lemezre kasírozva
Felületkezelés: fényes/matt fólia, UV formalakk,
dombornyomás, prégelés (csillogó fémes felületek)
Kötészet: cérnafűzés

Szövegezés: A szöveges anyagokat Word formátumban kérem biztosítani, már a leadás előtt korrektúrázva, azaz megfelelő helyesírásra odafigyelve. A szövegek mennyiségét is célszerű az első leadásnál fixálni, ugyanis az időközben megnövekedett szövegmennyiség gyakran a kiadvány teljes áttervezéséhez, újratördeléséhez vezethet!

Logók (egyéb grafikus elemek): A logókra minden nyomdai kivitelezés esetében elsősorban vektorgrafikus formátumban van szükségem (PDF, AI, EPS), ha úgy nem áll rendelkezésre, akkor jó minőségű képként (JPG, PNG, TIFF, PSD).

Képi anyagok (fotók): A kiadványban szereplő képeket, fotókat a lehető legnagyobb méretben és felbontásban (min. 300 dpi a megjeleníteni kívánt méretben) kérem biztosítani képfájlokban (JPG, PNG, TIFF, PSD) - nem word vagy egyéb dokumentumba illesztve!. Amennyiben nem áll rendelkezésre megfelelő minőségű fotó, azokat különböző online képgyűjteményes oldalakon tökéletes minőségben meg lehet vásárolni, vagy ha egyedit szeretne, akkor ajánlom figyelmébe fotózási szolgáltatásomat.

Arculat, elképzelés: Arculati kézikönyv (PDF-ben), preferált színek, betűstílus, vázlat vagy skicc az elképzelésről.

Korrektúra: (Elsősorban a több oldalas kiadványok - magazin, szaklap, katalógus, könyv - esetében fontos.) A korrektúra lehetőség szerint ne word-ben, vagy nyomtatva, soronként beazonosítva történjen, mert az rengeteg plusz ráfordított időt és ezáltal plusz költséget jelent. A legjobb megoldás az Acrobat és az Acrobat Reader beépített megjegyzés vagy label funkciója. Egy pillanat alatt meg lehet jelölni pontosan a hibát és a javítást is meg lehet adni.
Itt is fontos megjegyeznem, hogy ha a leadott szöveg már korrektúrázott, akkor sokkal kevesebb korrektúra fordulóra lesz szükség, ami csökkenti a ráfordított időt és költséget. Emellett a megszerkesztett könyvben már sokkal nehézkesebb is a javítás!

Címnegyedív: a könyv első 4 oldala
– az első jobb oldal a szenny címoldal, ami szerzőből és a címből áll
– a harmadik oldalra kerül az ajánló (ha van ilyen), és/vagy az impresszum
Az impresszum oldalon a következőket kell feltűntetni:
 • Szerző
 • ISBN szám (sorozat esetén ISSN szám)
 • Az Országos Széchényi könyvtárnál igényelhető: info(kukac)oszk.hu Ebben az esetben a könyv 5% Áfa terheléssel értékesíthető, de nem minden esetben. Valamint postázni kell 5 db kötelespéldányt a könyvtárnak.
 • A kiadó jogai
 • A kiadó elérhetőségei (ha saját kiadás, akkor saját adatok)
 • Felelős kiadó
 • Főszerkesztő: ha van
 • Szerkesztő: ha van
 • Nyomdai előkészítés: a kiadványszerkesztő
 • Borító terv: a borító tervezője, ha van külön
 • Nyomda: aki a nyomdai kivitelezést végzi
 • A nyomda felelős vezetője

 • Ezután következnek a tartalomjegyzék, majd az előszó és az ajánlások (ha van ilyen).

  És itt érkeztünk meg a törzsszöveghez, vagyis a könyv tartalmához. Itt az alábbi kérdéseket kell megválaszolni:
  Mennyi grafikai elemmel, illusztrációval, képpel kívánod a szövegeket érthetőbbé tenni?
  Érdemes minél többet minél jobban érthetőbbet, hiszen ettől is lesz nagyon értékes a könyved. Táblázatok, magyarázó grafikák, folyamatábrák, magyarázó képek mind, mind segítik a megértést és befogadást.
  Külön oldalon szeretnéd a fejezetcímeket?
  Mindenképpen hasznos, hiszen átláthatóbb, szellősebb lesz tőle a könyv és egy-két plusz oldal nem fog meglátszani a kivitelezési költségen.
  Mennyire szükséges tagolni a könyvedet, kiemelni a szükséges részleteket, eltérő grafikai kiemeléseket tenni pl. tippeknek, idézeteknek, fontos mondanivalóknak, elemzéseknek?
  Nagyon fontos, mert ez is nagyon megkönnyíti a információ befogadását, átláthatóságát és a könyv színvonalasabb lesz tőle.

  Egy könyv fontos része lehet még az irodalom és forrásjegyzék. Lábjegyzetekben, vagy fejezetenként esetleg a könyv végén érdemes elhelyezni.

  A legköltséghatékonyabb és talán legáltalánosabb méret a szűkített B5 (165x235mm), de gyakori még az A5 (148x210mm) és B5 (176x250mm) méret is. Természetesen ezeken kívül számtalan méretű könyv létezik a fekvő A4 formátumon át a négyzetes megjelenésig (pl. 20x20mm vagy 300x300mm). A méret meghatározásához az egyik szempont a célközönség lehet. Mert míg a gyerekeknek szánt könyvek általában nagy formátumúak (pl. A4 (297x210mm), jól olvasható nagy betűkkel, élénk képekkel, addig egy felnőtteknek szóló könyv könnyen kezelhető, jól utaztatható, normál betűmérettel. A felhasználás szempontjából is mérlegelhetünk. Ha sok látványos, színes képet tartalmaz, akkor érdemes nagyobb formátumot, fényes műnyomó papírral választani, míg szöveges kiadvány esetében, célszerű kisebb méretet és ofszet papírt választani. De a megfelelő méret kiválasztásában segíthet az is ha ellátogatunk egy könyvesboltba és kézbe vesszük a különböző méretű kiadványokat.

  A kötészet az, ami összetartja a könyvet. Napjainkban a legáltalánosabb megoldás a puhatáblás borító, ragasztókötéssel. Ez viszonylag gyorsan elkészül és nem annyira költséges. Másik lehetőség a keménytáblás borítóval ellátott könyvek, melyek cérnafűzéssel készülnek. Ezt a lehetőséget nagyobb oldalszám (250-300 oldaltól) esetén érdemes fontolóra venni, amennyiben az exkluzív megjelenés és a tartósság a fő szempont. Azt viszont figyelembe kell venni, hogy lassabban készül el és drágább.

  Puhatáblás könyv Keménytáblás könyv