Kiadványszerkesztés, grafikai tervezés, nyomdai és dekorációs termék nyomtatás, fotózás Sopron
 • ONLINE REKLÁMGRAFIKAI STÚDIÓ
 • Kiadványszerkesztés  |  Nyomtatás  |  Fotózás

ÉTLAP | ITALLAP | MENÜKÁRTYA

Étlap, itallap, menükártya, borlap, kávélap, desszertlap grafikai tervezés, kiadványszerkesztés, nyomtatás Sopron

Hasznos tudnivalók étlap, itallap vagy menükártya rendelése előtt

Egy esztétikus étlap, itallap, koktéllap, kávélap, borlap, menükártya, desszertlap, fagyilap az egyik alapja és fő marketing eszköze a adott vendéglátóipari egységnek, mely akkor tölti be leginkább funkcióját, ha jól olvasható, ízléses és fogyasztásra sarkall. Az étlapok, itallapok sokfélék lehetnek mind kivitelezésük, mind anyagukat tekintve. Ezt többnyire az adott vendéglátóegység típusa, és a felhasználás módja határozza meg. Kivitelezésük szempontjából lehetnek egy vagy több oldalasak, fix vagy cserélhető laposak, állandó jellelgű, strapabíróak vagy egyszer használatos, eldobható anyagúak. Az étlapok, itallapok készülhetnek ofszet papírra, műnyomóra, kartonra, kérhetők vízállóra fóliázva (matt, fényes), vagy tasaklaminálva. A több oldalas étlapok készülhetnek irkatűzéssel, ragasztókötéssel, vagy spirálozva. Ha már tudja milyen típusú étlapra, itallapra, menükártyára van szüksége, akkor azon is érdemes elgondolkodnia, milyen színvilágot képzelne el és az egyes grafikai, képi elemeket kb. hol helyezné el benne. Amennyiben nincs rá ötlete, gyakorlati tapasztalataim alapján szívesen teszek javaslatokat. Itt jegyezném meg azt is, képes kiadvány esetén nagyon fontos, hogy saját ételekről, italokról készült jó minőségű, izlésesen megkomponált fotók kerüljenek felhasználásra. Ha még nem rendelkezik ilyen fotókkal, akkor ajánlom figyelmébe fotózási szolgáltatásomat is.
Ezen információk ismeretében nincs más dolga, mint árajánlatot kérni, megrendelni étlapjának, itallapjának, menükártyájának, fagylat- vagy desszertlapjának grafikai tervezését, kiadványszerkesztését, nyomtatását az alábbi lehetőségek közül választva. Továbbá részletes információkat olvashat az anyagleadással, szabványméretekkel és hajtási típusokkal kapcsolatban is.

Egyszerű étlap, itallap, kávélap, borlap, desszertlap, fagyilap, menükártya grafikai tervezés, kiadványszerkesztés, nyomtatás Sopron

Egyszerű étlap, itallap

Méretek: ált. A5, A4, LA4
Oldalszám: 1 vagy 2
Ajánlott papírvastagság: 150 gramm
Védelem: fólia (matt vagy fényes), laminálás

Hajtott étlap, itallap, kávélap, borlap, desszertlap, fagyilap, menükártya grafikai tervezés, kiadványszerkesztés, nyomtatás Sopron

Hajtott étlap, itallap

Ajánlott méretek: A5, A4, LA4, 11x31cm
Oldalszám: 4
Ajánlott papírvastagság: 150 gramm
Védelem: fólia (matt vagy fényes)
Kötészet: félbe hajtva

Leporelló étlap, itallap, kávélap, borlap, desszertlap, fagyilap, menükártya grafikai tervezés, kiadványszerkesztés, nyomtatás Sopron

Leporelló étlap, itallap

Ajánlott méret: LA4, 14x31cm
Oldalszám: 6
Ajánlott papírvastagság: 150 gramm
Védelem: fólia (matt vagy fényes)
Kötészet: göngyölt, vagy leporelló hajtás

Pérmium étlap grafikai tervezés, kiadványszerkesztés, nyomtatás Sopron

Prémium lapozható étlap

Ajánlott méretek: A4, 21x21cm
Oldalszám: ált. 8-32
Ajánlott papírvastagság: 150 gramm
Védelem: fólia (matt vagy fényes)
Kötészet: irkatűzés, ragasztókötés, spirálozás

Menü plakát grafikai tervezés, kiadványszerkesztés, nyomtatás Sopron

Menü plakát

Ajánlott méretek: A4, A3, A2
Ajánlott papírvastagság: 135 grammos

Tányéralátét, szetlap grafikai tervezés, kiadványszerkesztés, nyomtatás Sopron

Tányéralátét

Méret: A4, A3
Ajánlott papírvastagság: 115 grammos
Védelem: fólia (matt vagy fényes)

Az étlap kiváló kommunikációs- és reklámcsatorna egy vendéglátóhely számára. Azonban ahhoz, hogy az eladás sikeres eszköze legyen, bizonyos szabályok szerint kell összeállítanunk. Az étlap tervezés ezért minden étterem, kávézó és cukrászda esetében nélkülözhetetlen lépés.

Az étlap tervezés aranyszabályai

Az étlapot úgy kell összeállítani, hogy minél egyszerűbben használni tudja a vendég, de az étterem stílusához is illeszkedjen. A formátumnak és dizájnnak ezért összhangban kell állnia az étterem belső terével, hiszen az étlap a cégidentitás szerves részét képezi.

Tippek, amiket érdemes megfontolni étlap tervezéskor:

 • az étlap nagy mérete a luxus és stílusérzék benyomását kelti
 • a kicsi, átláthatatlan és hosszú étlapok inkább elriasztják a vendégeket
 • a rövidebb, letisztultabb kínálatból jobban tudnak válogatni a vendégek.
 • a betűtípusnak és -méretnek könnyen olvashatónak kell lennie

 • Az ételcsoportoknak a helyes gasztronómiai sorrendben kell lenniük, hogy könnyen eligazodjon a vendég. Az étlap elején az előételeket és leveseket tüntetjük fel, a második részében a főételeket, végezetül pedig a tésztákat és a desszerteket. Az ételek neveit hibátlanul kell feltüntetnünk, valamint érdemes kihangsúlyozni az étvágygerjesztő hozzávalókat is az ételek elnevezésében. A nevek idegennyelvű fordításának is szakszerűnek kell lennie.
  Legelöl azokat az étkeket ajánljuk, amelyeket leginkább el szeretnénk adni: helyet kaphat itt például a séf választása.

  Étlap tervezés étterem típusok szerint

  Étlap készítéskor elsősorban azt kell szemügyre vennünk, hogy a vendéglátóhelyünk arculatához milyen étlap illik. Egy elegáns fine dining étteremben sajnos nem elegendő egy bisztró hatású étlap: az olcsó menükártya és a túl színes, mozgalmas dizájn biztosan elriasztja a vendégeket az ételkülönlegességek kipróbálásától. A jó megjelenésű étlaptartó, a minőségi fogású papír és az elegáns látvány nélkülözhetetlen, ha a konyhánkban zajló ételművészetet megfelelő formában akarjuk átadni a vendégeinknek.

  Egy büfében, bisztróban, reggelizőhelyen és kávézóban azonban érdemesebb lazább stílusú itallap és étlap mintát kidolgozni. Az ilyen típusú vendéglátóhelyeken beleférnek az izgalmas minták és formák. Természetesen akkor is érdemes az arculatunk fő színeit és a logónkat feltüntetni a menükártyán, ha nem a Michelin-csillagokra pályázunk. A vendégek mindig értékelik a tiszta étlaptartókat és a mutatós külalakot, ami illik az elképzeléseikhez.

  Mi nem hiányozhat az étlapról?

 • A vendáglátóegység neve és címe, valamint az étlap keltezése: ezek az alapadatok minden vendéglátóhely esetében kötelezők.
 • Az étel pontos megnevezése, illetve az ételadag ára: az ételek leírása nemcsak információközlésre szolgál. Egy kreatív étel elnevezés elolvasása után bárkinek összefutna a nyál a szájában.
 • Az allergének és összetevők listája: manapság egyre jobban odafigyelnek a vendégek, hogy milyen alapanyagokat tartalmat az étel. Az allergizáló anyagok feltüntetése kötelező, de érdemes gondolni a vegetáriánusokra és különböző diétákat folytató vendégekre is.
 • Az étlap záradékában fel kell tüntetni a séf, a tulajdonos és az árkalkulációt végző személy nevét is: ezek egyszerre márkaerősítő és bizalmat ébresztő információk. Ha valaki névvel vállalja saját éttermét, biztos nem adja azt gyenge szolgáltatáshoz.
 • Szövegezés: A szöveges anyagokat Word formátumban kérem biztosítani, már a leadás előtt korrektúrázva, azaz megfelelő helyesírásra odafigyelve. A szövegek mennyiségét is célszerű az első leadásnál fixálni, ugyanis az időközben megnövekedett szövegmennyiség gyakran a kiadvány teljes áttervezéséhez, újratördeléséhez vezethet!

  Logók (egyéb grafikus elemek): A logókra minden nyomdai kivitelezés esetében elsősorban vektorgrafikus formátumban van szükségem (PDF, AI, EPS), ha úgy nem áll rendelkezésre, akkor jó minőségű képként (JPG, PNG, TIFF, PSD).

  Képi anyagok (fotók): A kiadványban szereplő képeket, fotókat a lehető legnagyobb méretben és felbontásban (min. 300 dpi a megjeleníteni kívánt méretben) kérem biztosítani képfájlokban (JPG, PNG, TIFF, PSD) - nem word vagy egyéb dokumentumba illesztve!. Amennyiben nem áll rendelkezésre megfelelő minőségű fotó, azokat különböző online képgyűjteményes oldalakon tökéletes minőségben meg lehet vásárolni, vagy ha egyedit szeretne, akkor ajánlom figyelmébe fotózási szolgáltatásomat.

  Arculat, elképzelés: Arculati kézikönyv (PDF-ben), preferált színek, betűstílus, vázlat vagy skicc az elképzelésről.

  Korrektúra: (Elsősorban a több oldalas kiadványok - magazin, szaklap, katalógus, könyv - esetében fontos.) A korrektúra lehetőség szerint ne word-ben, vagy nyomtatva, soronként beazonosítva történjen, mert az rengeteg plusz ráfordított időt és ezáltal plusz költséget jelent. A legjobb megoldás az Acrobat és az Acrobat Reader beépített megjegyzés vagy label funkciója. Egy pillanat alatt meg lehet jelölni pontosan a hibát és a javítást is meg lehet adni.
  Itt is fontos megjegyeznem, hogy ha a leadott szöveg már korrektúrázott, akkor sokkal kevesebb korrektúra fordulóra lesz szükség, ami csökkenti a ráfordított időt és költséget. Emellett a megszerkesztett könyvben már sokkal nehézkesebb is a javítás!